U građevinskoj industriji, posebno prilikom odabira materijala kao što su ljepila, podne obloge, i drugi proizvodi, važno je obratiti pozornost na EMICODE certifikaciju. Ovaj certifikat svjedoči o niskoj emisiji tvari koje mogu utjecati na kvalitetu zraka u unutarnjim prostorima. Istražit ćemo što točno znači EMICODE, koja je razlika između klasa, te zašto je važan za zdravlje ljudi.

Što je EMICODE?

EMICODE je sustav certifikacije koji se koristi u građevinskoj industriji kako bi označio proizvode s niskom emisijom tvari koje mogu biti štetne za zrak unutar zatvorenih prostora. Ovaj certifikat pomaže potrošačima, građevinskim stručnjacima i arhitektima odabrati materijale koji neće značajno utjecati na kvalitetu zraka u prostoru gdje se koriste.

Zašto je važno obratiti pozornost na EMICODE pečat?

Čist zrak unutarnjih prostora: Kvaliteta zraka u unutarnjim prostorima ključna je za zdravlje ljudi koji borave u tim prostorima. EMICODE certifikacija osigurava da proizvodi ispunjavaju stroge standarde emisije tvari koje mogu utjecati na zrak.

Smanjenje VOC-ova: Kroz upotrebu osjetljivih laboratorijskih tehnika poput plinske kromatografije i masenog spektrometrije, EMICODE testiranje identificira i kvantificira i najmanje tragove organskih spojeva u zraku, uključujući one koji su kancerogeni ili polukancerogeni. VOC-ovi su razni štetni organski spojevi koji isparavaju ili isparavaju pri sobnoj temperaturi.

Koja je razlika između klasa EMICODE certifikata?

Da bi proizvod dobio EMICODE certifikaciju, prolazi kroz rigorozan testni proces: Na kraju se dodijeljuje klasa po EMICODE standardu, koja proizvodu daje potvrdu kvalitete.

EC1 PLUS: Proizvodi s vrlo niskom emisijom tvari. Ova klasa označava proizvode koji imaju minimalan utjecaj na kvalitetu zraka u unutarnjim prostorima.

EC1: Proizvodi s niskom emisijom tvari. Iako nešto viša od EC1, ova klasa i dalje označava proizvode s niskom razinom emisije tvari koje mogu utjecati na zrak.

EC2: Proizvodi s umjerenom emisijom tvari. Ova klasa označava proizvode s umjerenom razinom emisije, najvišom od tri navedene klase.

Benefiti EMICODE certifikacije

EMICODE certifikacija potiče proizvođače na razvoj materijala s nižim utjecajem na okoliš, podržavajući održive prakse u građevinskoj industriji. Krajnji korisnici, kao i građevinski stručnjaci, mogu biti sigurni da proizvodi s EMICODE certifikacijom zadovoljavaju visoke standarde kvalitete zraka.

Kleiberit proizodi ponosno nose EMICODE pečat EC 1 PLUS, s najnižom klasom emisije štetnih plinova. Tako primjerice Kleiberit jednokomponenetno STP ljepilo za parkete 583.5 nosi ne samo ovaj pečat, već dodatnu klasu po cerfitikaciji fracuskog VOC-a, dajući mu najvišu kvalitetu A+. Ostali proizvodi koji nose EMICODE EC1 plus pečat su montažna ljepila 601.1, 601.2, 605.1.20.

Naslovna slika: Alena Koval, pexels