Završna obrada parketa igra ključnu ulogu u stvaranju estetskog i funkcionalnog ambijenta. Ova faza obrade pruža parketu završni izgled i štiti ga od svakodnevnog habanja. Različite vrste završne obrade nude različite efekte i karakteristike. Evo nekoliko najčešćih vrsta završne obrade parketa:

Lakiranje: Lakiranje parketa je popularna metoda završne obrade koja se postiže nanošenjem sloja laka na površinu drva. Lak štiti parket od ogrebotina, vode i drugih oštećenja te mu daje sjaj i glatku površinu. Postoje različiti tipovi lakova, kao što su visokosjajni lakovi koji pružaju luksuzni izgled i mat lakovi koji stvaraju prirodniji izgled.

KLEIBERIT ZAVRŠNA OBRAA

Uljenje: Uljenje je tradicionalna metoda završne obrade parketa koja koristi prirodna ulja kako bi zaštitila i naglasila prirodnu ljepotu drveta. Ulje prodire u drvo i naglašava njegovu teksturu, dajući mu prirodan i mat izgled. Ova vrsta završne obrade omogućava drvetu da “diše” i prilagođava se mikro-regulaciji klime u prostoru.

ZAVRŠNA OBRADA PARKETA

Četkanje: Četkanje je tehnika obrade koja se koristi za naglašavanje teksture drveta. Specijalne metalne četke se koriste kako bi se uklonili mekani dijelovi drveta, istaknuli godovi i stvorio rustičan izgled. Četkanje može biti kombinirano s drugim vrstama završne obrade kako bi se postigao željeni efekt.

Važno je odabrati završnu obradu parketa koja će se uklopiti u stil i karakter prostora, I biti u skladu s izgledom kojeg želite postići. Mogućnosti su beskonačne.